Fazole jsou pro naše tělo velice vhodné, avšak v jídelníčku se jim spíše vyhýbáme. Chrání naše ledviny, močový měchýř i játra, pozitivně podporuje buňky těla, odvodňuje organismus a posiluje krevní oběh. I přes to se jim spousta lidí vyhýbá.

hrst fazolí

Co tedy fazole obsahují?

Průměrně v nich najdete asi 22% bílkovin, mangan – posiluje vlasy, molybden podporující látkovou výměnu, kyselinu nukleovou, draslík, železo, magnézium, vitamín A a C a dále vitamíny ze skupiny B a třeba i zinek. Samozřejmě každý druh fazolím jiné složení bílkovin, vitamínů i minerálních prvků. Jejich konzumace je však pro naše tělo velice vhodná.

Praktické zkušenosti při vaření fazolí

Fazole se vaří opravdu dlouho – pokud je namočíte dopředu tak minimálně hodinu, nejlépe však dvě. Pokud fazole nenamočíte, pak bude trvat vaření ještě déle. Ideální je uvařit fazolí hodně a použít jen potřebné množství do vašeho receptu. Zbytek fazolí můžete rozdělit do sáčků třeba po 250g a nechat zchladnout. Po vychladnutí je můžete dát zamrazit a při vaření prostě jenom vyndáte sáček. Z kilogramu fazolí budete mít asi 2350g fazolí vařených. Ušetříte tím spoustu času, ale také spoustu energie, kterou vynaložíte na vaření fazolí.

různé druhy fazolí

Fazole jsou oblíbené, i coby semínka na klíčení. K tomu se využívá především mungo fazolí, které si můžete naklíčit v truhlíku, či v nádobách přímo k tomu určených. Chutnají podobně jako hrášek a jsou obrovským zdrojem vitamínů – E, B2, B3 a B6, vápníku, hořčíku, draslíku, vlákniny a obsahují dokonce i lehce stravitelnou bílkovinu. Jsou silně detoxikační, snižují cholesterol, jsou lehce stravitelné a posilují imunitu. Můžete si jednoduše naklíčit semínka doma a mít tak vitamínovou bombu i v zimě, kdy je čerstvé kvalitní zeleniny opravdu nedostatek. Dají se použít i do pomazánek, salátů a polévek. Ochutit si jimi můžete třeba chléb s máslem.